אם החלטת להעביר אתר ישן לוורדפרס, כנראה שכבר הבנת לפחות חלק מהסיבות שבגללן כדאי יותר להקים אתר וורדפרס – בין אם זה בגלל הקלות שבה אפשר לנהל את התכנים באתר, או אם זה בחופש הפעולה המלא שיש בבחירת העיצוב לאתר, או בכוח שלו בקידום אורגני SEO לוורדפרס יש הרבה יכולות לתת לך מענה כמעט לכל צורך בכל מה שנוגע לאתר שלך.
במדריך הזה, אני אעזור לך להבין את התהליך של העברת האתר הישן שלך לוורדפרס, ולא רק להבין איך להעביר אתר לוורדפרס, אלא גם אעזור לך לקבל כמה החלטות חשובות שיכולות להשפיע על הזמן והעלויות של מעבר האתר.
מה הדבר הראשון שאני צריך/ה לדעת על העברת אתר למערכת וורדפרס?
השאלה הראשונה שצריך לשאול את עצמך, ולקבל עליה החלטה, כשרוצים להעביר אתר ממערכת אחת למערכת אחרת היא:
האם רוצים לשמור על האתר החדש - דומה עד כמה שאפשר למקורי?
כי הרי זו הזדמנות לחדש ולרענן, ויש הרבה בעלי ובעלות אתרים שקופצים על ההזדמנות הזו – ובצדק. כי אם כבר, אז כבר.
אז האם המטרה היא לשמר את הישן בצורה מקסימלית, או שחלק ממטרת שידרוג האתר היא כבר בשלב המעבר לבצע שידרוג של המבנה שלו, או שיפור של התכנים?
אם החלטת להשאיר את האתר החדש זהה לאתר הישן (שוב, עד כמה שאפשר), אז התהליך של העברת האתר למערכת אחרת הוא קצר יותר – כי למעשה יש מודל מדוייק לבנות לפיו (האתר הישן הרי קיים), ויש מבנה והיררכיה שמי שמבצע עבורך את המעבר צריך להיצמד אליהם בתהליך, וגם בסופו של התהליך אפשר להשוות אחד-לאחד, את האתר הישן מול האתר החדש.
ברוב המקרים, מעבר כזה שמשמר את המבנה הישן, הוא גם זול יותר, כי אין השקעה בעיצוב חדש או בכתיבת תוכן,
ואם אין באתר הישן איזשהו מנגנון מורכב שצריך להיערך אליו במיוחד, אז התהליך יהיה מהיר יותר, וזול יותר עבורך מכל הבחינות.
מה אם אני כן רוצה לשדרג את האתר במעבר לוורדפרס?
אם החלטת לקפוץ על ההזדמנות של העברת האתר לצורך שידרוג, צריך לשאול את עצמך באיזו רמה ובאיזה היקף לעשות את המהלך הזה.
מה האפשרויות שעומדות בפני בשידרוג אתר?
שידרוג אתר יכול לבוא לידי ביטוי בכמה רבדים:
- מבנה האתר והעיצוב שלו
- היררכיה של התוכן
- התכנים עצמם
שינוי במבנה האתר ובעיצוב
מבנה האתר כולל בתוכו את העיצוב והמיתוג השלם שלו מצד אחד, ומצד שני אלמנטים קיימים וחדשים כגון קוביות תוכן, עדויות של לקוחות, טפסים, כפתורים, עמודי נחיתה ועוד.
כשמשלבים מעבר אתר עם שינוי מבני ו/או עיצובי, חשוב לדעת מה השינוי שרוצים לעשות, ולקיים דיון פתוח בין מקבלי ההחלטות ואנשי/נשות המקצוע המעורבים:
כבעלי האתר, (או כבעל/ת תפקיד מטעמם) ההחלטות בסופו של דבר הן שלך, וז הבחירה שלך – מה מתאים לך, מה יפה בעיניך ומה מקובל עליך.
כמובן, חשוב להתחשב בדיעה המקצועית של כל שאר הגורמים המעורבים, ולקחת בחשבון את מגבלות הזמן שיש לך לעלות לאוויר עם האתר החדש, והתקציב שהוחלט להקציב לפרוייקט.
זו גם ההחלטה שלך, עד כמה להעמיק את התהליך, ואילו אנשי/נשות מקצוע לשכור מבין התפקידים הבאים:
המעצבת (או המעצב כמובן) אחראית על הצד העיצובי והמיתוגי, ועל העברת המסר הויזואלי. היא זו שתחווה דיעה מקצועית בכל מה שנוגע ומומלץ מבחינת גדלים, צבעים, ותמונות כדי לשמור על אחידות עיצובית שתציג את המותג שלך בצורה אמינה ומתאימה לרוח העסק, וכמובן בצורה שתהיה גם יפה ונעימה לעין.
אם החלטת לשכור מעצבת חוויית משתמש (UX/UI), אז תפקידה הוא לייעץ ולעזור ביצירת נרטיב שימוש באתר שיאפשר לגולשים לעבור את התהליך השיווקי שיביא אותם להיות לקוחות שלך (או להבין שהם לא מתאימים להיות לקוחות, ואז לחסוך ממך את הצורך להסביר להם את זה).
המתכנתים והמיישמים (אנשי/נשות הצוות הטכני) אחראים על היישום באתר – על בחירת התוספים המתאימים, שישתלבו האחד עם השני, ויעבדו בצורה חלקה וללא בעיות טכניות או עומס מיותר על האתר, ועל יישום ההחלטות העיצוביות והחלטות חוויית המשתמש באתר עצמו.
ולבסוף איש הקידום האורגני SEO, שמייעץ איך לשלב את כל הגורמים האלה בצורה שמתאימה לדרישות של מנוע החיפוש של גוגל כדי שהאתר יוכל לקבל דירוג מתאים בחיפושים הרלוונטיים לו.
שינוי בהיררכיית תוכן
רוב בעלי העסקים (והאתרים) – בעיקר כאלה שאין להם ניסיון עם אופטימיזציה לגוגל וקידום אורגני – מתעלמים מהחשיבות שיש להיררכיית התוכן באתר שלהם.
כשאני אומר היררכיה, אני מתכוון למבנה, כמו מפת אתר לעומק, של התכנים לפי סדר חשיבות.
ולכן הרבה פעמים כשעושים את ההחלטה לעבור למערכת וורדפרס, זה נעשה בשיתוף פעולה ובייעוץ עם מומחה לקידום אתרים, שגם עוזר (מתוך הכלים, הניסיון וגם לא מעט מחקר על נושא האתר) לקבל החלטות נכונות יותר על בחירת ההיררכיה של התוכן.
אם בחרת להעביר את האתר שלך לוורדפרס, כדי לקדם אותו בצורה אופטימלית בגוגל, כדאי מאוד לקחת בחשבון את המבנה ההיררכי של האתר ושל התכנים, ולסדר אותם בצורה שתהיה קלה לגולשים להבין מה לעשות באתר, ולאן להמשיך מכאן, וגם כמובן ליצור איתך קשר כדי להפוך ללקוחות של העסק שמאחורי האתר.
שינוי בתוכן עצמו
לבסוף, הרבה בעלי אתרים עוברים לוורדפרס, אחרי שהאתר הישן שלהם לא ראה מנהל תוכן או מנהל אתר במשך שנים.
גוגל מאוד אוהב אתרים עם וותק, אבל פחות מעריך אתרים עם תוכן מיושן, שכבר לא רלוונטי – כמו הרשמה לאירוע שהתקיים לפני יותר מ-5 שנים, או מוצרים שכבר אינם במלאי, ואף אחד לא מייצר אותם.
חידוש האתר הוא הזדמנות נפלאה לנקות ולנפות את מה שכבר לא רלוונטי, ולא משרת את העסק שלך.
והנה שאלה ששאלו אותי כמה לקוחות:
מה קורה עם קישורים לתוכן הישן?
גוגל לא יעניש את האתר אם נמחק אותם?
אז קודם כל, התשובה היא חד משמעית לא!
בתנאי שעושים את זה בצורה נכונה.
כלומר יש 2 דרכים להודיע לגוגל וגם לגולשים שתוכן ישן הוצא מהאתר, ויש בהן הרבה הגיון בריא ואנושי:
- הפניה לתוכן עדכני רלוונטי יותר – זה מה שנקרא הפניית 301 (בגלל הקוד שהאתר שולח לגוגל), ומאפשר לאתר להודיע למנוע החיפוש שהתוכן הישן שהיה בכתובת א', עבר לכתובת ב', ולא יחזור יותר לכתובת הישנה.
הגולשים מבחינתם, מועברים ישירות לכתובת ב' באמצעות מנגנון אוטומטי,
ועם הזמן גוגל גם לומד שזה המהלך שבוצע, ויפסיק להציג את התוכן שבכתובת הישנה, לטובת הצגה של התוכן העדכני שנמצא בכתובת החדשה. - הודעה שהתוכן שהיה בעמוד כלשהו הוצא מהאתר, ולא יחזור – זה קוד 410 שנשלח לגוגל, ולמעשה מודיע לו שהעמוד פשוט לא רלוונטי יותר.
זה יכול להיות עמוד חדשות שעבר זמנן, מוצר שיצא מהמלאי ולא יחזור, או כל עמוד או פוסט באתר שאיבד תוקף, ואין עמוד מתאים להעביר את הגולשים במקומו.
גם כאן, הקוד נשלח על ידי מערכת אוטומטית, וגוגל לומד תוך זמן קצר שלא להציג את העמוד המדובר בתוצאות החיפוש.
אפשר היה אולי לחשוב שהוצאת עמוד מתוצאות החיפוש של גוגל תפגע באתר, אבל זה ממש לא ככה.
להיפך, ככל שמנפים מהאתר תכנים שברור שאינם רלוונטיים, כך מגדילים את הסמכות והרלוונטיות הכלליות של האתר בנושא שבו הוא מתמחה, ובאופן עקיף גורמים לעליה בדירוגים של העמודים האחרים, ולעליה של כניסות של קהל אמיתי שיכול להפוך ללקוחות מהר יותר, כלומר בשפה שיווקית – להמרות גבוהות יותר.
חשוב לחבר את האתר לרשת
אם עד עכשיו האתר שלך היה מחובר למערכות הסטטיסטיקה או למעקב לצורך פרסום ורימרקטינג, חשוב לוודא במעבר שכל החיבורים הישנים נשמרים (או להוסיף חיבורים חדשים שחשובים לך).
אז למה אפשר לחבר את האתר (הצ'קליסט של סטטיסטיקות ורימרקטינג לאתר)
- חיבור לגוגל אנליטיקס – כדי לדעת איך הגולשים מתנהגים באתר שלך
- חיבור לקונסול של גוגל (Google Search Console) – כדי לדעת איך מגיעים לאתר שלך
- פיקסל של גוגל – לאתרים שמפרסמים בגוגל ועושים רימרקטינג
- פיקסל של פייסבוק – לחיבור למערכת הפרסום של פייסבוק
- מערכת לידים – אם האתר שלך אוסף לידים דרך מערכת חיצונית
- תג מנג'ר – לאתרים עם מעקב מתקדם דרך המערכת הזאת של גוגל.
אלה החיבורים הנפוצים והחשובים ביותר, ואני ממליץ לבדוק בעצמך או עם איש מקצוע לאן מחובר האתר הישן לפני שסוגרים אותו סופית (ואפילו לפני המעבר – כדי לתכנן את הצעדים הבאים).
מה עם תכנים רלוונטיים באופן חלקי?
אם חלק מהתכנים בעמוד כלשהו עדיין תקפים ונותנים מידע אמין וחשוב לגולשים – לקוחות ומתעניינים, אפשר תמיד לרענן אותם עם עדכון התוכן המיושן לתוכן מחודש ועדכני.
היופי במערכת כמו וורדפרס, הוא שאפשר לעשות את הרענון הזה כבר בשלב המעבר לאתר החדש,
ואפשר גם לעשות אותו בכל שלב שהוא בחיי האתר החדש – כי זה כל כך פשוט להיכנס לעמוד ולעדכן בו את התוכן, בעזרת עורכי התוכן שקיימים בוורדפרס, בין אם זה העורך הגנרי של גוטנברג, או עם התוסף של אלמנטור שעושה את עבודת העריכה הרבה יותר אינטואיטיבית גם אם אין לך שום ניסיון קודם בניהול תוכן באתר שלך בעבר.
נקודה אחרונה למחשבה כשמעבירים אתר לוורדפרס
מה שחשוב כשעושים את ההחלטות לגבי מעבר האתר, כמו בכל פרוייקט שיכול להיות קצת יותר מורכב, זה לא לקפוץ גבוה מדי בהחלטה הזאת.
כי יש משהו מאוד מרגש בחידוש כזה – אפילו אם זה "רק ביזנס" – ולפעמים מתוך ההתרגשות, ודווקא בעסק שלנו, אנחנו לוקחים על עצמנו יותר מדי.
מתחייבים להרבה שינויים, רוצים לרענן כמה שרק אפשר, ובטוחים שהאנרגיה הזאת של ההתרגשות, תישאר איתנו לכל אורך הפרוייקט.
העניין הוא שאנחנו יכולים בקלות לאבד אנרגיה לאורך התהליך (כי מדובר בתהליך, ולא בפעולה אחת זריזה וגמרנו), ופתאום זה קשה יותר לעבור על התכנים, ולהיות בקשר עם הגורמים המקצועיים שרוצים לעזור לך מצד אחד, ומצד שני חייבים את האינפוט והמשוב שלך כדי להתקדם.
ואם זה לא מספיק, בעלי האתר עלולים ללכת לאיבוד בעודף הפרטים והמשימות, ולעזוב באמצע, או להתחיל לחפף אחרי שההתרגשות דועכת.
אז אם החלטת (ובצדק) לבצע מעבר פלטפורמה כזה (למשל מג'ומלה לוורדפרס, או מאתר ישן עם מערכת ניהול תוכן ישנה, למערכת המתקדמת של וורדפרס), אני ממליץ לך לשאול את עצמך את השאלות שדיברתי עליהן כאן במדריך הקצר הזה, וגם לחשוב בצורה ריאלית – מה באמת מתאים לך:
- לזמן שיש לך להקציב לחלק שלך בתהליך,
- לתקציב שלך – בהחלטה אילו אנשי מקצוע לערב,
- וגם לאנרגיות ולסבלנות שלך – כמה אורך רוח יש לך, ומתי דחוף להעלות את האתר החדש לאוויר.
לסיכום:
מה כדאי לך להכין לקראת המעבר למערכת וורדפרס:
בין אם יש לך כוונה לשמור על האתר החדש זהה לישן, או לשנות אותו כחלק מהתהליך, אני ממליץ לך להכין קודם כל רשימה של כל העמודים באתר הישן – כן, כולם.
(יתכן שיתגלו לך כמה יהלומים חבויים, ששכחת שקיימים שם בכלל ;) )
את הרשימה הזאת כדאי לשים בקובץ אקסל או בגוגל שיטס, עם הפרטים הבאים בכל שורה:
(* אם עדיין לא החלטת איך להתייחס לעמוד, אפשר להשאיר פרטים ריקים בינתיים)
- את הכתובת כמובן – כדי שאפשר יהיה לחזור אליו ולבדוק מה יש בו בכל שלב של העבודה,
- את הכותרת שלו – כדי שיהיה ממש קל לדעת איזה עמוד זה תכלס (ואם הכותרת הקיימת לא ממש קשורה לתוכן, אז כדאי לרשום כאן מה התוכן כולל),
- כותרת חדשה – אם החלטת לשנות את הכותרת כחלק מרענון התוכן,
- שיוך היררכי – תחת איזה עמוד נמצא אותו עמוד כרגע,
- שיוך היררכי חדש – אם החלטת לשנות את המבנה ההיררכי של האתר,
- ולבסוף, מה עושים איתו –
- האם להשאיר את העמוד כמו שהוא?
- האם לוותר עליו לגמרי (כי הוא איבד ערך וכבר לא משרת את העסק)?
- או האם לעדכן ולרענן את התכנים שלו?
אגב, יש תוכנות שיכולות לסרוק את האתר הישן, ולייצא בשבילך רשימה של הכתובות והכותרות של העמודים הקיימים, ואז כל מה שנשאר הוא לעדכן את שאר העמודות במסמך האקסל שקיבלת.
אני מקווה שהפקת מידע וידע חשוב מהמאמר הזה, ושחסכתי לך התלבטויות מעייפות.
אני בטוח שמי שיפעל לפי הקווים המנחים של המדריך הזה, יוכל לקבל החלטות שיחסכו זמן וכסף לעסק, וכמובן גם יתנו לך שקט נפשי שקיבלת את ההחלטות שנכונות לך ולעסק שלך – מתוך חשיבה אסטרטגית ושקולה.
אם יש לך שאלות על התהליך, אפשר ליצור איתי קשר באימייל או בווטסאפ, ואני אשמח לענות.
ווטסאפ: 052-3267540
תומי