למה חשוב שאתר יהיה מהיר?
בואו נתחיל מזה שרוב האנשים היום גולשים דרך טלפונים ניידים.
אפילו כשהם נמצאים בבית, אנשים מעדיפים הרבה פעמים לחפש משהו מהר מהטלפון, מאשר ללכת למחשב בשביל זה.
עם חיפוש קולי, זה אפילו מתגבר – בטח באתרים שעובדים בחו"ל, עם מערכות ביתיות כמו אלקסה, סירי והסייע של גוגל – חיפוש מהיר הוא קל ונוח יותר מהנייד. וכשהניידים לא מחוברים לרשת הביתית, אלא לסלולר – חשוב שאתרים יהיו קלים ומהירים.
אז תוצאות שמגיעות מהר, כלומר אתר שנטען ברגע – נותן לגולשים חווייה נעימה.
לעומת זאת, אתר שלוקח את הזמן שלו – גורם להם לעזוב ולנסות את האתר הבא בתוצאות, ולא לקנות ממך – פשוט ככה.
מה גוגל חושב על מהירות אתר?
בואו נתחיל מזה, שגוגל רוצים להיות הכי מתואמים עם הגולשים. גוגל הולך לפי מה שהגולשים רוצים, ולפי איך שהם מתנהגים – במנוע החיפוש, וגם בגלישה באתר אחר כך.
כלומר, מבחינתם, אם הגולשים אוהבים משהו, הם עושים הכל – כבר שנים – כדי להסתנכרן מול זה, ולהתאים את תוצאות החיפוש לזה.
זה אומר, שאם לגולשים קל ונעים יותר עם אתר שעולה מהר (בעיקר היום כשרוב הגלישה היא ממכשירים ניידים) – אז הוא יקבל דירוג טוב יותר מאשר אתר דומה שעולה לאט.
ובשביל בעל האתר, בדיקת מהירות אתר היא מנגנון לדעת בקלות איפה הוא עומד מהבחינה הזאת, ולקבל החלטות לעשות את ההתאמות הנדרשות.
מה הקשר בין מהירות לקידום אורגני בגוגל (SEO)?
בנוסף לקו המנחה הכללי שהזכרתי בפיסקה הקודמת, גוגל הגדילו והודיעו באופן חד משמעי, שמהירות טעינת אתר היא גורם משפיע על הדירוג בתוצאות החיפוש אצלם.
בעמוד הזה בבלוג למנהלי אתרים אפשר למצוא ריכוז של ההודעות הרשמיות של גוגל בנושא מהירות – מראשית שנת 2018, ועד היום.
ובאותם עדכונים לבעלי אתרים, הם מצהירים על החיבור לרצון הגולשים בחוויית משתמש טובה יותר, שמהירות היא חלק משמעותי בה – שוב, בעיקר בניידים, בהם החיבור עלול להיות איטי מלכתחילה, ולכן אתר איטי יצור חווייה מתסכלת עבור הגולשים, ותגרום להם לחזור בחזרה לתוצאות החיפוש.
אותה חזרה לתוצאות החיפוש, וזמן השהיה הנמוך, משפיעים עוד לרעה על הדירוג בתוצאות, ויכולות לגרום לאתר לאבד עוד ועוד את מקומו בתוצאות, ואת הגולשים שלו.
יחד עם זאת (הסתייגות חשובה לגבי SEO)
עדכון נכון ל-2022:
למרות כל ההצהרות של גוגל על כך שמהירות אתר, ו-Core Web Vitals או בקיצור CWV הם גורם משמעותי בקביעת מיקומי האתר, אפשר לראות בוודאות שיש אתרים איטיים שמדורגים גבוה יותר מאתרים מהירים מהם באותו תחום.
כלומר, זה אמנם פרמטר בדירוג (בזה אין ספק), אבל הוא לא החשוב ביותר, ואם הצלחת לגרום לקהל הגולשים שלך לרצות כל כך לראות את מה שיש לך להציע, אז הם יהיו מוכנים לחכות אפילו כמה שניות "ארוכות", ועדיין לקיים אינטראקציה עם האתר (בצורת גלילה, או לחיצה על אלמנטים + זמני שהייה) – וזה גורם הרבה יותר משמעותי בקביעת דירוג האתר מאשר מהירות טעינה.
זו לא סיבה להזניח את הנושא, אבל כדאי לדעת שזה לא קריטי כמו שחשבנו כשההכרזות יצאו מהדוברים הרשמיים של גוגל.
כמה כלים אוטומטיים - לשימוש עצמי
קיימים כמה כלים אוטומטיים, שמאפשרים לכל משתמש לשים כתובת עמוד, והכלי מריץ מספר בדיקות ונותן איבחון לפי פרמטרים שלו לגורמים מעכבים בטעינה, ובסיום גם נותן ציון מ-0 עד 100.
חשוב להדגיש, שאותם כלים לא מתייחסים לאתר ככלל, אלא לעמוד שאת הכתובת שלו אפשר להזין לתוך הכלי, כי הרי קל להבין שכל עמוד באתר מכיל תכנים שונים, ולכן יטען בקצב שונה, ומהירות טעינה של עמוד עם טופס יצירת קשר, לא דומה למהירות של עמוד עם 5 סרטונים ו-10 תמונות באיכות גבוהה – רק לשם דוגמא.
אז כאמור, כלי הבדיקה האוטומטיים למהירות אתרים, נותנים לך 2 דברים:
- ציון מ-0 עד 100 לפי פרמטרים פנימיים (שמשתנים קצת מכלי אחד כזה לאחר),
- פירוט של הסיבות לציון, או מה מאט את העמוד שהכלי סרק.
שני כלים אונליין שאני אוהב לעבוד איתם כי הם נותנים מידע אמין שאפשר להשתמש בו גם כדי לשפר את המצב, הם הכלי של גוגל לבדיקת מהירות (הכלי הזה מבוסס על כלי קוד פתוח שנקרא LIGHTHOUSE, ואפשר להשתמש בו באופן חופשי גם מחוץ לכלי של גוגל – לפי ההנחיות באתר הזה),
וכלי נוסף שנקרא GTmetrix שמשלב תוצאות מכלי בדיקת המהירות של גוגל ושל יאהו (YSLOW).
קיים גם כלי ישראלי בשם SPEEDOM אבל בעיני הוא נותן מושג ללא אינדיקציה מעשית איך להתמודד עם הגורמים המאטים.
עוד אתר שנותן כלי בדיקה עם אינדיקציות קצת שונות הוא PINGDOM – שיש בו שירות בתשלום, אבל בדיקת המהירות היא חינם.
אז יש לך כמה וכמה אפשרויות כדי לבדוק את מהירות הטעינה של האתר שלך גם בעצמך – בין אם זה כדי לקבל מושג איפה האתר עומד, או כדי לקבל אינדיקציה אופרטיבית מעשית כדי לבצע תיקונים באתר שישפרו הלכה למעשה את המהירות.
נקודה שכדאי לתת עליה את הדעת היא שבדיקה אמינה תהיה מכלי שיודע לבדוק ממקום שקרוב לקהל היעד. כלומר, אם יש לאתר שלך קהל בישראל, טוב יותר לבדוק אותו מישראל, או לפחות מאירופה, לעומת בדיקה משרת שיושב בקנדה או בניו-יורק.
מה אפשר לעשות אחרי בדיקת מהירות האתר?
או מה השורה התחתונה?!
בסופו של דבר, כולנו רוצים לתת לגולשים חוויית גלישה נעימה – גם בעלי האתר, וגם גוגל.
משמע, שאתר מהיר יותר = חוויית גלישה נעימה יותר.
התוצאות של מהירות טעינה גבוהה הן דירוג גבוה, וגולשים ששמחים לבקר באתר ולהישאר בו.
לכן כדי לשפר את האתר בכל הנושאים האלה, כדאי:
א. לבדוק את המצב הנוכחי בכמה עמודים מייצגים, בעזרת אחד הכלים האוטומטיים,
ב. אם האתר מקבל ציון נמוך – ליצור איתי קשר כדי לקבל הצעה לשיפור המהירות,
ג. ליהנות מאתר מהיר ששומר על הגולשים מרוצים יותר.