אם יש לך אתר, והתחלת לחשוב איך לקדם את האתר בגוגל, השאלה הכל כך בסיסית "איזה דירוג בגוגל יש לאתר שלך" בטוח עלתה, ואיתה השאלה "איך יודעים?"
דירוג אתר בגוגל תלוי בכמה גורמים
אז לפני הכל, חשוב מאוד לעשות קצת סדר. האתר שלך לא באמת מדורג במקום יחיד בתוצאות החיפוש.
כל ביטוי או נושא שמישהו מחפש, מוצג עם תוצאות חיפוש מותאמות ומאוד ספציפיות במנוע החיפוש.
מה שרוב האנשים לא יודעים, הוא שתוצאות החיפוש לא רק מותאמות ספציפית למושג ולנושא שמישהו מחפש, אלא הרבה יותר ספציפית.
לפי מה נקבע דירוג האתר בגוגל (בתוצאות החיפוש)?
כמובן קיים האלגוריתם הידוע של גוגל, שמורכב מיותר מ-200 פרמטרים, שקובע מה יוצג בתוצאות החיפוש, אבל מעבר אליו, ישנה התאמה הרבה יותר ספציפית לפי:
- המיקום הגיאוגרפי של המחפש – המיקום ברמת עיר / ישוב ולפעמים אפילו הרבה יותר מדוייק, גורם לגוגל להציג תוצאות מקומיות בדירוג גבוה יותר.
בנוסף, המדינה ממנה מחפשים קובעת באיזה מנוע של גוגל החיפוש פועל – ואיתו, באיזו גירסה של האלגוריתם המנוע משתמש (למשל, גוגל ישראל פועל אחרת לגמרי מגוגל ארה"ב, כי האלגוריתם אצלנו מיושן יותר). - הרגלי הגלישה של המחפש – באילו אתרים הוא/היא רגילים לגלוש. האתרים המוכרים שהגולש ביקר בהם בעבר יקבלו חיזוק וקדימות מסויימים בתוצאות.
- השעה ביום – תוצאות החיפוש בבוקר שונות מהתוצאות בלילה, מכל מיני סיבות. זה משפיע בעיקר על חיפושים שקשורים לשעות פעילות של בתי עסק, אבל לא רק.
- הדפדפן או התוכנה דרכה מחפשים – על אותו מחשב או מכשיר יכולות להיות כמה אפליקציות שונות דרכן אפשר לחפש: גוגל, כרום, פיירפוקס, ספארי, ואדג' הן כמה דוגמאות נפוצות. כל אפליקציה כזאת מציגה תוצאות שונות. יכול להיות שלא יהיו הבדלים של שמים וארץ, אבל עדיין הבדלים של כמה מיקומים הם דבר סביר.
- האם המחפש מחובר לחשבון גוגל שלו – חשבון גוגל רואה גלישה מכמה מכשירים (למשל מהטלפון הנייד ומהמחשב), ומחבר את הנתונים מכולם. בנוסף, אם יש לך אתר שמחובר לסטטיסטיקות של גוגל – הוא יראה לך תוצאות מותאמות לאתר שלך.
- ולבסוף, האם המחפש משתמש בגלישה בסתר – תוצאות החיפוש בגלישה בסתר שונות כי הן לוקחות פחות נתונים של הגולש, לפי מה שחשוף לגוגל דרך חלון הדפדפן.
גוגל מדרג עמודים, לא אתרים
בתוצאות החיפוש, כמו שכל מי שאי פעם חיפש בגוגל יודע, מופיע העמוד הכי רלוונטי (לפי ההבנה של האלגוריתם כמובן) לביטוי שחיפשת.
המטרה של מנוע החיפוש היא להציג תוצאה רלוונטית, שעונה לשאלה של המחפש בצורה הכי מדוייקת שאפשר, כדי למעשה לגרום לאנשים להמשיך להשתמש בגוגל ("כי אם זה בגוגל אז זה נכון" – זו האמונה שהם רוצים שכולנו נאמין בה), לכן הם יציגו עמוד פנימי שעונה לשאלה, אם יש כזה, ולא את דף הבית.
במקרים מסויימים, יופיעו כמה עמודים מאותו אתר, אם הם מתייחסים לאותה שאלה בהיבטים שונים שלה, או ברמות שונות של התייחסות לאותו נושא.
גוגל נותן יותר כוח לעמודים באתרים מסויימים
אמנם כמו שאמרתי קודם, גוגל מדרג עמודים, ולא אתרים, אבל עדיין לכל אתר יש כוח שונה, ורלוונטיות נושאית (Topical Authority) לפי גרף הידע (Google's Knowledge Graph) של גוגל.
הכוח עצמו של אתר נוצר ע"י הקישורים שאותו אתר מקבל, לפי אלגוריתם PageRank של גוגל, ויש לו השפעה מכריעה על הדירוג של עמודים מאותו אתר בתוצאות החיפוש.
לכן עמוד באתר Ynet למשל יכול להיות מדורג גבוה יותר מעמוד באתר נישה, למרות שהעמוד הנישתי עשוי להיות רלוונטי יותר מבחינת המידע והתוכן שהוא מספק.
אז איך יודעים מה דירוג האתר שלך בגוגל?
כדי לדעת מה הדירוג שעמודי האתר מקבלים בביטויים שונים, משתמשים בכלי מעקב מקצועיים (aHrefs, SEMRush וכו'), בהם מתאימים ביטוי לאתר, והכלים נותנים מידע על העמודים מאותו אתר שמדורגים בתוצאות עבור הביטוי.
הכלים האלה מפעילים תוכנות שמחפשות את הביטויים הנפוצים, והביטויים שבמעקב, מתוכנות (אפליקציות) שונות, ממקומות שונים בעולם, ובשעות שונות של היום, ובסופו של דבר הם נותנים לנו ממוצע מקורב.
כלומר, הדירוג שאנחנו מחפשים – היות והוא אישי לכל גולש, מכשיר וכו' – הוא דירוג ממוצע, שיתן לנו מושג ונתון שאפשר לעבוד איתו.
כך אנחנו יכולים לראות התקדמות או נסיגה בקידום האתר, והיא אף פעם לא מדוייקת, אלא ממוצעת.
אז איך עושים בדיקת דירוג בגוגל בצורה אמינה
אין טעם בבדיקה אישית של הדירוג של אתר או עמוד כזה או אחר במילות המפתח שמעניינות אותך עבור העסק שלך.
אלא כדי לבדוק בצורה אמינה דירוג אתרים בגוגל – צריך להשתמש בכלים שנותנים ממוצע עקבי ואמין יחסית (הכי אמין שאפשר במסגרת הנסיבות).
חשוב לזכור שאפליקציות שמשתמשות במחשב או במכשיר הסלולרי שלך לרוץ על תוצאות החיפוש ולתת לך את דירוג האתר שלך בגוגל, הן הדרך הפחות אמינה לבחון התקדמות, כי הן נופלות במלכודת ההתאמה האישית לגולש, ולא נותנות ממוצע שאפשר לעבוד איתו כדי לראות קידום ותנועה גדולה יותר לאתר.
לכן אפליקציות מומלצות הן מבוססות רשת, שבודקות את האתר ואת תוצאות החיפוש מכמה מחשבים, דפדפנים ומיקומים שונים, למשל:
Rank Ranger, aHrefs, וכלים ישראליים כמו כל יום.